Veilig omgaan met wachtwoorden
Posted by Easyhosting on 13 Nov 2013 12:11
Voor onder andere internetbankieren, e-mailcliënts en FTP Clients heb je gebruikersnamen en
wachtwoorden nodig.
Wanneer je een onveilig wachtwoord gebruikt loop je de kans dat derden bij je gegevens kunnen.
Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden met speciale karakters, te lang en te
moeilijk om te raden of te kraken door mensen en computers.
Het wachtwoord 234h53-53453*&%%GFRFew is bijvoorbeeld niet te makkelijk te onthouden, maar wel veilig
om te gebruiken.
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.
Wanneer je wachtwoord bekend wordt bij derden dan kunnen zij namelijk je wachtwoord uitproberen op andere websites.
Op die manier krijgen onbevoegden in één klap toegang tot verschillende websites of
bijvoorbeeld je e-mail.
Om een wachtwoord te gebruiken en veilig op te slaan zijn er meerdere manieren, hieronder
een aantal voorbeelden van programma’s waarmee je dat kan doen.

KeePass is een bekend gratis programma (te downloaden via http://keepass.info) waarin je al je
wachtwoorden versleuteld opslaat.
Om toegang te krijgen tot je wachtwoorden heb je 1 wachtwoord nodig wat Keepass opent.
Zo kan je dus moeilijke wachtwoorden gebruiken die je niet makkelijk kunt onthouden, je hoeft
namelijk alleen het wachtwoord voor Keepass te onthouden.
Het programma bevat verder handige functies zoals een wachtwoordgenerator en diverse
importeer- en exporteer mogelijkheden. Er is ook een draagbare versie van de software
beschikbaar.

Sticky Password is een programma wat 30 dagen gratis getest kan worden voordat je het moet
kopen (te downloaden via http://wachtwoordmanager.nl/download)
Het is een makkelijk en gebruikersvriendelijk programma om al je wachtwoorden op een veilige
manier te beheren, bovendien ben je niet browserafhankelijk om automatisch aan te kunnen
melden.
Sticky Password kan wachtwoorden en favorieten van alle bekende browsers (o.a. Firefox,
Chrome, IE) en andere wachtwoord beheer programma's zoals AI RoboForm, KeePass en
LastPass importeren.

LastPass (te downloaden via https://lastpass.com) slaat in tegenstelling tot andere
wachtwoordmanagers alle informatie online op in een 'virtuele kluis'. Het voordeel hiervan is dat
je via elke computer met een internetaansluiting toegang hebt tot de database. Door de 256-bit AESencryptie
is de veiligheid gegarandeerd. Je kunt er tijdens de installatie voor kiezen om de
software te integreren in Firefox en/of Internet Explorer. Eventueel laat je het programma
zoeken naar onbeschermde wachtwoorden op de computer. Je importeert ze vervolgens
gemakkelijk naar je LastPass-account waarna het de oorspronkelijke gegevens van de
computer verwijderd. Nuttig is de functie om automatisch webformulieren in te vullen. Als je de
installatie hebt afgerond nestelt er een pictogram in de browser waarmee je je aanmeldt met
het hoofdwachtwoord. Wanneer je tijdens een surfsessie een wachtwoord en gebruikersnaam
invult vraagt de tool of het de gebruikersnaam en wachtwoord moet onthouden. De gegevens
worden vervolgens gecodeerd opgeslagen in je online account. Bij een volgend bezoek aan de
website voldoet een klik op AutoLogin. LastPass is een bijzonder gebruiksvriendelijk hulpmiddel,
waarin alles in het Nederlands duidelijk wordt uitgelegd. Tevens bevat het veel geavanceerde
opties voor de veeleisende gebruiker zoals exporteren, backups maken en delen met vrienden.

RoboForm is een gratis programma (te downloaden via http://www.roboform.com) Er is tevens
een betaalde versie waarmee u onbeperkt Passcards en identiteiten aanmaakt. Tijdens de
installatie van RoboForm bedenk je direct een hoofdwachtwoord. Na de installatie is het direct
actief vanuit het Systeemvak en bevat je browser een speciale toolbar. Als je naar een website
surft met een inlogscherm dan onderschept de software direct de gegevens en slaat ze op in
zogeheten 'Passcards'. Er verschijnt dan een pop-up waar je een herkenbare naam typt.
Vervolgens log je via de toolbar in met een enkele muisklik. Verder sla je overige informatie op
in Safenotes zoals activatiesleutels en pincodes. Het gebruik van RoboForm is door de
Nederlandstalige interface eenvoudig zodat je snel de weg zult vinden. Standaard zijn de
gegevens beschermd door een AES-encryptie maar je kiest ook gemakkelijk een andere
versleutelingsmethode zoals Blowfish, RC6, 3-DES of 1-DES. Je vindt deze mogelijkheid in je
browser bij RoboForm onder Opties en Beveiliging. Ook een functie om goede wachtwoorden te
genereren ontbreekt niet.