Aanroep volgorde Indexbestanden
Posted by Easyhosting on 19 Nov 2015 16:20
Prioriteit - Index files op Linux-servers

Onderstaand vindt u de lijsten waaruit de webserver de volgorde haalt voor het aanroepen van index bestanden voor het tonen van een website.

Als u zowel een index.html als een index.php hebt, dan laat hij eerst de index.html zien omdat deze de eerste is in de lijst.

Deze lijst verschilt per webinterface, zie hieronder per webinterface de volgorde:

DirectAdmin
index.html
index.htm
index.shtml
index.php
index.php4
index.php3
index.phtml
index.cgi
index.php5

Plesk
index.html
index.html.var
index.shtml
index.cfm
index.htm
index.php
index.cgi
index.pl
index.htm
index.php
index.cgi
index.pl
default.html
default.html.var
default.shtml
default.cfm
default.htm
default.php
default.cgi
default.pl
default.html
default.html.var
default.shtml
default.cfm
default.htm
default.php
default.cgi
default.pll
index.html.var
index.shtml
index.cfm
index.htm
index.htm

Als u de volgorde hiervan aan wilt passen dan kan dit worden gedaan middels een zogenaamd .htaccess-bestand. Hierin kunt u middels een regel als deze de file aangeven die gebruikt moet worden, ook deze lijst werkt op volgorde.

DirectoryIndex index.html index.php

In dit voorbeeld zal altijd eerst de index.html weergegeven worden en als die niet bestaat zal er pas worden gekeken of er een index.php aanwezig is. Als beiden niet aanwezig zijn dan zal er een ‘403 Forbidden’ melding verschijnen, deze file met deze regel zorgt er namelijk voor dat de overige standaard-index-instellingen in zijn geheel niet meer worden gebruikt.