Wat is een domeinnaam?
Posted by Easyhosting on 19 Jan 2013 11:14

Een domeinnaam is onderdeel van het Domain Name System (DNS). Door middel van dit naamgevingssysteem worden  netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen op het internet geïdentificeerd. Een domeinnaam verwijst naar een computeradres dat uit cijfers bestaat, oftewel het IP-adres. Omdat namen makkelijker te onthouden zijn dan een reeks getallen is ervoor gekozen om domeinnamen te gebruiken.

De DNS worden vaak aangeduid als het telefoonboek van het computernetwerk. De vertaling van de naam naar het betreffende nummer gebeurt via DNS-servers, alle verdere datacommunicatie tussen computers maakt gebruik van dat nummer.

Meerdere domeinnamen kunnen naar hetzelfde IP-adres verwijzen, dit gebeurt bijvoorbeeld bij een Shared Hosting omgeving. Als je een domeinnaam met een hostingpakket bij Easyhosting aanvraagt dan wordt die domeinnaam automatisch gekoppeld aan een IP-adres van Easyhosting. Het is natuurlijk ook mogelijk om door middel van de DNS de domeinnaam bij Easyhosting door te verwijzen naar een website bij een andere hostingpartij of de domeinnaam door te verwijzen naar een andere domeinnaam.